Przysmak płatowo zbożowy Składniki: mleko miód płatki kukurydziane płatki owsiane Przygotowanie: Do garnuszka mleka (ok. 1/4l) włożyć łyżeczkę miodu oraz łyżkę stołową płatków kukurydzianych i owsianych. Gotować mieszając aż składniki będą miękkie. Odcedzić mleko i ostudzić. Można podać z biszkopcikami jako masa.
Kolby 1 Składniki: mąka woda rodzynki karma dla szczurka suszone warzywa lub/i owoce Przygotowanie: Z mąki i wody urabiamy ciasto. Resztę składników dodajemy do rozrobionego ciasta resztę składników starając się aby oczywiście ciasto było tylko "sklejką" dla składników. Formujemy walce a do środka wkładamy patyk. Następnie 6 minut w kuchence mikrofalowej lub 10 minut w rozgrzanym piekarniku zespoli całą masę. Podawać ostudzone.
Kolby 2 Składniki: miód rodzynki Przygotowanie: Do talerzyka wlewamy miód i dodajemy do niego resztę składników [oczywiście mód to tylko spoiwo]. Wymieszane wlewamy do przygotowanych wcześniej "sreberek", wkładamy do środka patyk i zamykamy. Następnie formujemy walec. Wkładamy do zamrażarki na 3 godziny. Podawać kiedy się trochę ociepli.
Chlebek Składniki: różne, zmieszane ziarno różne zmieszane ziarno, ale uprzednio ugotowane tyle ile ziaren- mąki sojowej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia owoce i warzywa jajko pestki dyni Przygotowanie: Suche, ugotowane ziarna, mąkę i proszek zmieszać i włożyć na 15 minut do chłodnej wody. Po 15 minutach następnie gotować razem również przez 15 minut. Jeśli powstała masa jest zbyt sucha dodać wody. Warzywa, owoce i pestki dyni zmiksować. Wszystko razem połączyć. Piec w foremce w piekarniku 180 stopni przez 30-35 minut. Ostudzić.
Biszkopty Składniki: zmielony granulat dla gryzoni mąka kukurydziana mąka pszenna zmielone migdałki zmielone liście pszenicy bądź trawy jajko przetarta marchewka lub marchewka dla dzieci sok owocowy bez cukru Przygotowanie: Z podanych składników zrobić ciasto. Piec przez 20-30 minut w temp. 190 stopni. Można formować biszkopciki lub kroić po upieczeniu.
Rodzynkowe ciasteczka Składniki: rodzynki mąka woda suszone banany suszone jabłka Przygotowanie: Suszone owoce drobno zgnieść i tak zmieszać z mąką i wodą aby powstało ciasto. Na koniec oblepić pulpeciki rodzynkami i pies przez 10 minut w nagrzanym piekarniku lub mikrofali. Ostudzić przed podaniem.
Naleśniki ze śmietaną Składniki: jajko śmietana Przygotowanie: Na dużej patelni z rozrobionego jajka formujemy małe naleśniki. Kiedy jajko się już porządnie zetnie na każdy nalewamy odrobinkę śmietany i dosłownie chwilkę trzymamy na patelni. Dzięki temu jajko będzie miało lepszy smak i będzie to doskonały przysmak dla szczurków które potrzebują białka.
Ryżowa mieszanka Składniki: ryż mleko pszenica Przygotowanie: Do ciepłego mleka dodać rozgotowany w wodzie ryż i pszenicę tak aby mleka było najmniej. Po dokładnym wymieszaniu ostudzić i podać szczurkom.
Pizza Składniki: mąka woda ser żółty Przygotowanie: Zrobić ciasto, uformować je w małe placki a następnie położyć na nim kawałki sera żółtego. Piec w piekarniku, mikrofali lub tosterze aż do roztopienia się serka na cieście. Podawać zimne.
Mieszanka proteinowo - aminokwasowa Składniki: 1/10 szklanki zarodków kukurydzy 1/2 filiżanki gotowanego owsa 1/2 filiżanki gotowanego brązowego ryżu 1/2 filiżanki prażonych nasion gryki 1/2 filiżanki gotowanej pszenicy 1/2 filiżanki gotowanego żyta 1/3 szklanki gotowanego makaronu z dodatkiem różnych owoców 1 mała paczka świeżych, słodkich ziaren groszku 1 filiżanka gotowanego bulgur [można zastąpić kuskusem] Przygotowanie: Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać świeże.
Twarogowe naleśniki /w sumie nie prosiłam o przesyłanie własnych przepisów, ale strona ma służyć szczurkom więc czemu nie dodawać nadesłanych- i tak kz zaskoczył mnie swoim listem :) / Składniki: jajko twaróg masło Przygotowanie: Na małej patelni roztop masło potem wlej z małej łyżeczki dobrze roztrzepane jajko. Kiedy małe porcje jajka będziesz odwracać to dodaj twaróg i kiedy się połączą włóż do miseczki.
Domowy gerberek "kurczak z warzywami" Składniki: mięso z kurczaka - wg uznania 1 mała marchewka 1 mały ziemniak plaster cukini plaster papryki kawałek brokuła korzeń pietruszki ryż - 1/6 szklanki kus kus - 1/6 szklanki makaron pokuszony, albo drobny - 1/6 szklanki płatki jęczmienne - 1/4 szkalnki płatki owsiane - 1/4 szkalnki Przygotowanie: Mięso z kurczaka wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą i gotujemy. Następnie miękkie mięso wyciągamy z wywaru i studzimy. Trzeba uważać, żeby nie było kości. Marchew, ziemniaczek, cukinię, paprykę, brokuła i pietruszkę myjemy, szatkujemy, miksujemy i otrzymaną papkę wrzucamy do wywaru. Ostudzone mięso wrzucamy do wywaru. Teraz dodajemy ryżu i kus kusa i pozostawiamy wszystko do wystygnięcia. Kiedy będzie już chłodny dodajemy makaronu i płatków. Wszystko gotujemy i ponownie studzimy, a następnie otrzymaną papkę miksujemy. Dobrze przechowywany "Gerberek" można przechowywać w lodówce bardzo długo!
Rurki warzywne Składniki: Makaron "kolanka" kasza manna - ok 1 łyżki szpinak - 10 listków groszek - 1 łyżka papryka - plaster marchewka - jedna, mała ogórek - 3 plastry Przygotowanie: Gotujemy szpinak, marchew i groszek w niewielkiej ilości wody. Siekamy paprykę i ogórek na bardzo drobne kawałki (możemy też zmiksować) i wrzucamy do gotującego się szpinaku i groszku, dodajemy kaszę. Gotujemy trochę makaronu (w zależności od ilości szczurków). Ugotowane warzywa rozcieramy na papkę i za pomocą łyżeczki ładujemy do kluszeczek.
Słodkie talarki Składniki: kawałek banana borówki odrobina soku z wiśni lub czereśni wafle ryżowe Przygotowanie: Owoce wraz z sokiem mieszamy i rozcieramy, tak, aby miały płynną konsystencję. Przygotowany soczek wylewamy na płaski talerz i kładziemy na nim podzielonego na kilka kawałków wafla. Pilnujemy, aby całość wsiąkła w białe talarki, ale soku nie może być za dużo, aby nie zrobiła się papka.
Za pozwoleniem, z http://ratteria.w.interia.pl
|